Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

6 tips voor het halen van je theorie-examen

Je bent al even bezig met rijlessen en merkt dat het tijd is voor de volgende stap in de weg naar je rijbewijs: het halen van je theorie-examen. Maar hoe pak je zoiets aan? Je wil natuurlijk het liefst in één keer slagen en op de dag van het theorie-examen bij het CBR wil je niet zo zenuwachtig zijn. Wij hebben wat handige tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij het zo snel mogelijk halen van je theorie-examen.

1. Reserveer een examen en plan de datum

Bij het CBR is het mogelijk om een plek bij het theorie-examen te reserveren. Bedenk je van tevoren hoeveel tijd je nodig gaat hebben om goed te kunnen leren voor het examen, en baseer daar de datum op. Houd hierbij rekening met eventuele vakanties of tentamenperioden op school, en plan het theorie-examen op een datum dat je het niet heel druk hebt met andere dingen. Zo kun je je volledig concentreren op het studeren voor je theorie-examen! Daarnaast is het reserveren van een examen ook handig omdat je dan naar deze datum toe kunt werken. Zo kun je een planning maken voor het studeren. Dat wijst ons meteen op de tweede tip: het maken van een planning.

2. Maak een planning

Als je eenmaal weet wanneer je je theorie-examen hebt, kun je beginnen met leren en oefenen. Maak hiervoor een planning. Houd hierbij rekening met andere zaken, zoals dagjes weg, werk en belangrijke schoolopdrachten. Zorg ervoor dat je genoeg tijd inplant voor het leren en oefenen van je theorie-examen en houd je aan de gemaakte planning! Des te eerder kun jij ook je rijbewijs halen.

3. Onderschat het niet

Veel mensen richten zich voornamelijk op het praktijkexamen, wat natuurlijk ook erg belangrijk is. Echter zorgt dit er vaak voor dat het theorie-examen onderschat wordt. Vaak wordt gedacht dat je het theorie-examen “wel even kunt halen”. Natuurlijk weet je een deel van de stof al door je ervaring in de auto, maar er zijn ook veel zaken die je echt moet leren. Denk aan afmetingen en wettelijke richtlijnen. Er zijn wel 25 hoofdstukken, dus dat is zeker niet iets om te onderschatten. Begin er op tijd aan!

4. Oefen de theorie in de praktijk

Blijf bezig met de stof uit je theorieboek, ook als je niet aan het studeren bent. Loop je naar buiten, kijk dan eens naar verkeerssituaties. Bedenk je eens wie er hier voorrang heeft. Wat betekent dat verkeersbord? En mag die auto daar wel rijden? Zo kun je ook je gevaarherkenning oefenen. Doordat je hier mee bezig blijft en de theorie ook ziet in de praktijk, onthoud je het beter, wat je natuurlijk zeker gaat helpen bij het halen van je theorie-examen!

5. Examens oefenen

Er zijn genoeg instanties en websites waar je gratis een theorie-examen kan oefenen. Dat is erg handig, want zo heb je een idee van de vraagstelling van het echte theorie-examen. Laat je echter niet te veel afleiden door de uitslag. Je ervaart zelf het beste of je de vragen wist of dat je er wel heel lang over na moest denken. Op basis hiervan kun je de conclusie trekken of je nog meer moet leren, of dat je er bijna klaar voor bent.

6. Houd je zenuwen onder controle

De dag van het theorie-examen is aangebroken. Dat je zenuwachtig bent, is natuurlijk logisch. Maar dat hoeft helemaal niet! Toch wil je graag je zenuwen onder controle houden. Probeer vertrouwen in jezelf te hebben. Je hebt goed geleerd en bent goed voorbereid, dus jij kan dit! Eet en drink geen dingen die je normaal ook niet tot je neemt. Denk hierbij aan koffie of druivensuiker, als je dit normaal nooit eet of drinkt. Dit kan ervoor zorgen dat je alleen maar zenuwachtiger wordt!

Kortom: bereid je goed voor en onderschat het theorie-examen niet. Dan moet het goedkomen! Ben je geslaagd, dan kunnen jij en je rijschool trots zijn en ben je een grote stap dichterbij je autorijbewijs. Slaag je onverhoopt toch niet, dan kun je er misschien aan denken om een theoriecursus te nemen, waarin je begeleid wordt bij het leren en les krijgt. Dan kun je alsnog je theorie-examen halen!

Neem contact op