Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Rijles in het donker, moeilijker?

Rond deze tijd van het jaar is het laat licht en weer vroeg donker. Als je lang naar school moet of je moet tot het einde van de middag werken, dan kom je vaak in het donker thuis. Als je dan nog een rijles hebt, dan moet dit in het donker gebeuren. Veel mensen hebben het idee in hun hoofd dat rijlessen in het donker een stuk moeilijker zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo? Het verschilt natuurlijk erg per persoon, de ene vindt rijden in het donker prima te doen, terwijl de ander er liever niet aan begint. Toch is het heel goed als je een aantal rijlessen in het donker hebt. In het donker is de rijvaardigheid namelijk heel anders, je moet je focussen op andere punten en je oriëntatie zal heel anders zijn. Zo kun je fietsers en voetgangers die geen verlichting hebben erg slecht zien. Maar een vrachtwagen met fel licht of een auto die het grootte licht aan heeft zijn dan weer erg goed te zien. Soms net iets te goed, waardoor je verblind kan worden door het licht of je kunt ervan schrikken. Om deze situaties te leren tijdens een rijles kun je, als je je rijbewijs hebt, zelfverzekerd in het donker achter het stuur stappen.

Verschillende tips voor rijden in het donker

Om het rijden in het donker wat makkelijker en vertrouwder te maken, zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken. Zo is het verstandig om eerst je ogen even te laten wennen aan het donker voordat je ‘s avonds wegrijdt. Daarnaast is het tijdens het rijden belangrijk om op je eigen weghelft te letten en je niet af te laten leiden door auto’s op de andere weghelft. En daarbij is het ook niet verstandig om in de koplampen van de tegenligger te kijken, hierdoor kun je snel verblind raken en afgeleid worden. Veel wegen hebben langs te kant wel lantarenpalen staan, maar sommige wegen kunnen toch wel erg donker zijn. Als je let op de witte markering van de weg en hiertussen blijft rijden, dan heb je een makkelijk uitgangspunt om zo goed op de weg te blijven rijden. Vaak is het ook wel handig om de auto voor je goed in je vizier te houden. Vooral op een donkere weg kun je deze dan goed volgen, maar zorg wel voor voldoende afstand. Voor voldoende zicht in het donker is het ook wel erg belangrijk om je ruiten goed schoon te hebben, zodat je niet wordt gehinderd door vlekken of een waas.

Hierboven vind je dus een aantal handige tips om zo rijden in het donker wat gemakkelijker te laten verlopen. Tijdens de rijlessen in het donker zal hier ook zeker op gewezen worden. En bij de eerste keer in het donker rijden is het altijd fijn om iemand naast je te hebben zitten. Naast dat je wel eens een rijles in het donker moet volgen, kan regen ook erg belemmerend zijn. En al helemaal de combinatie van donker en regen kan voor sommigen best lastig zijn. Let hierbij vooral op dat je niet te hard rijdt, hou een iets zachter tempo aan om zo alles goed te kunnen overzien. Op deze manier kun je ook beter reageren op verschillende situaties. Maar je moet ook weer niet te zacht gaan rijden, dat je het verkeer gaat hinderen hierdoor.

Altijd rustig blijven en niet in paniek raken

Met deze tips en met de goede hulp van je rijinstructeur zal het bij de rijlessen wel goed komen. Denk er altijd aan dat je rustig blijft als er iets onverwachts gebeurt of als je wordt verblind door de lichten van een andere auto of vrachtwagen. Als je in paniek raakt, dan is de kans een stuk groter dat er iets misgaat. Als je gewoon rustig blijft kun je de situatie goed oppakken en kun je daarna ook gewoon weer rustig verder rijden. Ook bij Autorijschool Pompert kan het voorkomen dat je af en toe een rijles in het donker volgt. Wij zullen je goed ondersteunen en ervoor zorgen dat als je je rijbewijs hebt behaald, zelfverzekerd in het donker de weg op gaat!

Neem contact op