Autorijschool
Pompert
Eindhoven
Menu
Neem contact op

Update rijexamen B

Op 25 maart 2019 is er een update voor het rijexamen B doorgevoerd. Het rijexamen B is op meerdere punten aangepast. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van de navigatie in de auto als standaard onderdeel opgenomen in het examen. Maar ook is er gesleuteld aan de bijzondere verrichtingen. In dit artikel leggen we graag uit wat er precies is veranderd. Tijdens de lessen bij autorijschool Pompert wordt er uitvoerig aandacht besteed aan deze punten zodat jouw kansen van slagen optimaal zijn voor het rijexamen B!

Navigatie rijden tijdens examen

Sinds september 2011 is elke examenauto verplicht een navigatiesysteem te hebben. Het gebruik van dit systeem was voor de examinator nu nog één van de drie mogelijkheden waaruit hij kon kiezen voor het examenonderdeel zelfstandig route rijden. Het CBR wil met het navigatie onderdeel, als standaard onderdeel, aansluiten op de dagelijkse praktijk, waarin de meeste Nederlanders navigatieapparatuur in hun auto hebben en gebruiken.

Bijzondere verrichtingen

Ook de bijzondere verrichtingen hebben een update gekregen vanaf 25 maart 2019. Hierbij maakt de stopopdracht plaats voor recht achteruit rijden. Daarnaast wordt de opdrachtgeving voor de bijzondere verrichtingen preciezer. De examenkandidaat krijgt dan bijvoorbeeld niet meer te horen dat hij moet gaan parkeren, maar ook hoe hij moet gaan parkeren. Bijvoorbeeld fileparkeren of parkeren in een haaks of schuin vlak. Tot de overige bijzondere verrichtingen behoren de bocht achteruit rijden, omkeren door te steken, omkeren door een halve draai en de hellingproef. Van deze bijzondere verrichtingen moet de examenkandidaat nog steeds twee verrichtingen uitvoeren, waarvoor de kandidaat zelf een plek moet uitkiezen.

Situatiebevraging

De situatiebevraging tijdens het rijexamen B is het evalueren van jouw handelingen in een zojuist plaatsgevonden situatie. Deze situatiebevraging is per 25 maart 2019 ook uit het examen gehaald. Examenkandidaten kunnen hierdoor uit hun ritme worden gehaald en erg nerveus worden, wat ten koste gaat van hun prestatie. De situatiebevraging blijft nog wel een onderdeel van de tussentijdse toets. Daarmee kan het bijdragen aan gevaarherkenning, vooral als hieraan extra aandacht wordt besteed tijdens de rijopleiding.

Rijlessen

Van plan om rijles te nemen? Bij autorijschool Pompert zijn we op de hoogte van de update van het praktijkexamen B en kunnen wij jou goed voorbereiden op het examen. Onze lessen worden persoonlijk afgestemd en we begeleiden je goed zodat jij snel zonder ons, en mét een roze pasje, de weg op kunt. Neem contact met ons op om een afspraak te maken voor een eerste rijles.

Neem contact op